tijdschrift

Regelmatig ontvangt elk lid het clubblad van de vereniging.

Naast allerhande informatie staat er in elke uitgave een gratis wandelbon voor een wandeltocht ergens in West-Vlaanderen.

Een tekst met duiding omtrent deze wandeltocht is erin opgenomen. Met deze bon kan elk lid gratis deelnemen aan de wandeltocht in kwestie (de bon staat niet vermeld op deze website).

Laatst verschenen clubblad :

 

2018 JANUARI

Beste clublid,

De feestdagen zijn achter de rug. De ene is content dat die ‘ongemakkelijke” dagen achter de rug zijn. De andere verwerkt koppijn en een zware maag. Het resultaat van teveel van ’t goede.

Sommigen onder ons hebben zich voorgenomen om in 2108 beter te gaan leven. Minder alcohol, minder ongezond eten en méér bewegen !  Heeft iedereen niet aan iedereen “veel gezondheid!” toegewenst ?

Ik weet een middel om van uw goede voornemens geen loze beloften te maken…..   Wandelen !!!   Het kost (bijna) niets en je vaart er wel mee !

Succesvolle ledendag

Uw wandelclub heeft ‘t oude jaar succesvol afgesloten en ‘t nieuw jaar goed ingezet.

De “ledendag” op 16 december was een succes. Drievierden van de leden hebben hun lidgeld voor 2018 reeds betaald. Velen zijn ingeschreven voor ’t ledenfeest.

Meer dan 100 leden kwamen hun lidmaatschap hernieuwen en na het afwerken van de administratie werd nog gezellig nagepraat in het cafetaria van de pétanqueclub.

De ledendag was ook de ideale gelegenheid om het nieuwe wandelboek ‘18 te kopen.

Wandelfeest

Het is uitkijken naar het ledenfeest van onze club. Wie nog niet is ingeschreven kan dat nog doen tot uiterlijk 15 januari. Net als de vorige jaren wordt ook nu een lekker etentje en véél gezelligheid geserveerd!  Je wordt verwacht!

UITNODIGING

Na het geslaagd wandelseizoen 2017 en in het vooruitzicht van

het komende jaar, wordt u uitgenodigd tot het negende

LEDENFEEST

VAN DE BRUGSE METTEN WANDELCLUB

 

Zaterdag 27 januari 2018, om 19.30 uur

Zaal “Patria” Kerklaan 37 Assebroek

(straat richting kerk ver-Assebroek)

GRANDIOOS FEESTMENU

Aperitief met knabbelnootjes 

Chipolata. Kippenbil. Gemarineerde rib. Ossenhaas.

Assortiment aan warme en koude sausjes.

Gemengde sla, worteltjes, tomaten, broccolisla, seldersla.

Witte kool in curry met ananas. Zigeunersla.

Aardappelsalade met verse kruiden

Spirelli met vinaigrette van de chef.  Barbecuebrood.

Diverse groentjes.

 Winterdessert.

Kwaliteitswijnen, betere bieren en frisdranken.

Uitreiking van de “Gulden Sluffer 2017” en van de wandel-wijnspaaractie.

Voorstelling wandelprogramma 2018         Disco Johan zorgt voor ambiance

Deelname :  Betaling vóór 15 januari aub

Vrijwillige medewerkers : gratis (reserveren verplicht € 6 per persoon. 4 drankbonnen inclusief)

Leden BMW : € 18,00 per persoon. Niet leden-sympathisanten : € 25,00 per persoon.

Reservatie door overschrijving op rek. BE 53 7775 9587 8453  BIC: GKCCBEBB op naam van

“Brugse Metten Wandelclub vzw” met vermelding van uw naam en het aantal personen.

!! SCHRIJF NU NOG IN !!

Elke maand een gratis wandeltocht !

De voorbije actie van de gratis wandeltochten was een groot succes. Daarom zal het bestuur, op algemene vraag dit initiatief met veel genoegen herhalen.

Dus ook in 2108 vindt u in elke “Wandelnieuws” een gratis Wandelbon.

Hieronder de lijst met de gratis wandeltochten voor het komende wandeljaar.

ELKE MAAND

GRATIS OP STAP MET B.M.W.

AAN DEZE WANDELTOCHTEN NEEMT U ALS LID VAN DE B.M.W. GRATIS DEEL, MITS AFGIFTE VAN DE BON UIT WANDELNIEUWS

 

Datum tocht Startplaats Naam wandeltocht Afstanden parcours Organiserende club Blz boek
Zat 03/02 Gits Blasiustocht 4/6/10/15/20 Voetje voor voetje 056
Zat 17/03 Kortemark Ruidenbergtocht 5/7/12/17/24 M. Mispelonvrienden 093
Zat 07/04 Koekelare Blarentocht

4/9/13/17/20/

30/43

Wandelclub Koekelare 110
Maa 21/05 Brugge Brugse Mettentocht 5/12/18/26/32 B.M.W. 159
Zat 23/06 Zeebrugge Zeehaven Tocht 6/10/16/22B M.W. 187
Zat 07/07 Brugge Breydel & De Coninck 6/12/19 B.M.W. 197
Zat 04/08 Oostrozebeke Krinkeltocht 7/14/21/28 De Brigandtrotters 217
Zat 15/09 Assebroek Arsebroucktocht 6/10/14/22 B.M.W. 253
Zon 21/10 Zandvoorde Jaques Breltocht 6/12/18/24 Drevestappers 287
Zon 11/11 Moerkerek Damme Wandelt 6/12/1518/21 Levenslijnteam 304
Zon 9/12 Loppem Wintertocht

5/7/10/13/

18/22

Godelievestappers 319

DE WANDELBON IS STRIKT PERSOONLIJK EN MOET VOORZIEN ZIJN VAN UW ADRESKLEVER

HOU UW LIDKAART VAN “WANDELSPORT VLAANDEREN” BIJ DE HAND VOOR HET SCANNEN

DRAAG UW CLUBSHIRT

Het bestuur wil zoveel mogelijk voordelen bieden aan de B.M.W.-clubleden.

DRIE MAAL VOORDEEL

1  De maandelijkse wandeltochten zijn exclusief gratis voor B.M.W.-leden

2  Door deel te nemen aan drie van onze vier eigen organisaties ontvangt u een cadeau

3  Het invullen van de kaart van de wijn-spaaractie geeft recht op gratis flessen wijn

Laat ons direct met de deur in huis wandelen ….

Hier lees je meer informatie over onze eerste gratis wandeltocht van 2018

ZATERDAG 3 FEBRUARI 2018  GITS

DERTIGSTE  BLASIUSTOCHT

De wandelclub “Voetje voor Voetje” uit Gits organiseert voor de dertigste keer deze tocht, die genoemd is naar de Heilige-Blasius die precies op die zaterdag zijn naamdag viert !

De start is in de sporthal van het bekende Dominiek Savio Instituut in de Koolkampstraat 24 in Hooglede-Gits.  Er zijn afstanden van 4, 6, 10, 15 en 20 km.  Start vanaf 6.30 tot 15 uur.

Gits en de Heilige Blasius

Je kan je afvragen hoe de wandelclub “Voetje voor Voetje” dertig jaar geleden op het idee kwam om de naam Blasius te kiezen voor hun tocht. We zochten het voor je uit.

In de tachtiger jaren was Blasius-kermis in Gits een groots gebeuren. Vandaag is dat allemaal een beetje minder, maar Blasius wordt nog steeds als parochieheilige geëerd.

De Heilige-Blasius leefde omstreeks de tweede eeuw na Christus in de stad Sebaste in Armenië.

De man was bisschop en stierf er de marteldood.

Hij is de beschermheilige tegen keelziekten en wordt daarvoor nog altijd aanbeden. De belezing tegen keelaandoeningen is sinds vele eeuwen nog altijd dezelfde. De pastoor houdt twee kaarsen, die tijdens Maria Lichtmis werden gewijd in Andreaskruisvorm onder de kin van de gelovige en spreekt een aanroeping in het Latijn uit. Die ceremonie gebeurt op 3 februari, de liturgische feestdag van de Heilige Blasius.  Toevallig, dit jaar de dag van de wandeltocht. In Vlaanderen worden de kaarsen soms vervangen door brood of wijn.

We kunnen ook nog vermelden dat Blasius in de streek van het Franse Savoy eveneens bekend staat voor zijn hulp aan ongehuwde meisjes die moeilijk aan een goede echtgenoot geraken.

Maar Sint-Blasius heeft nog andere pijlen op z’n boog. Zo wordt hij ook aangesproken tegen angina, blaaspijn, blaasziekten, blaren, brand, eczeem, hoesten, hoofdpijn, huidontstekingen,  kiespijn, kinkhoest, kinderziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, maagpijn, zwellingen, pest, slangenbeten, tandpijn en vele andere ziekten en ongemakken. Hij is ook de patroon van onze huisdieren en lastpaarden, van onze varkens en van alle wilde dieren.

Blasius wordt ook aanroepen tegen storm en wind. Daarom heet hij ook Blasius natuurlijk ! Kortom, hij is een veelzijdige heilige waarrond vele legenden en sagen de ronde doen.

Tijdens de tocht passeert u langs de kerk van Gits. Binnen staat het beeld van Sint-Blasius. Het is een buste uit de 18e eeuw. De kerk zelf werd meerdere keren vernield. Dit voor het laatst in 1918 door de wegtrekkende Duitse troepen. Een halte waard dus.

Gits en het wielrennen

Een sportieve inwoner van Gits kan je niet veel wijsmaken over het wielrennen. In 2007 was er het wereldkampioenschap veldrijden. Erwin Vervecken won er een van z’n wereldtitels.

In 2011 werd Philippe Gilbert in Gits nationaal kampioen op de weg bij de profrenners en één jaar later won Sven Neys er de tricolore trui in het cyclo-cross zoals we vroeger zegden.

Dominiek Savio Instituut

Het Dominiek Savio Instituut, waar de startzaal van deze wandeltocht is gevestigd, is een begrip in de zorgsector. Het instituut bestaat reeds sedert 1958 en werd gevestigd op het domein dat indertijd door de Witte Paters van Afrika werd bewoond.

KASTEEL MARIASTEEN, DOMINIEK SAVIO INSTITUUT GITS

 

De eerste directeur die het instituut beheerde was Andries Favorel. Een dynamische priester die er alles aan deed om zijn instituut op de kaart te zetten. Vandaag, 60 jaren laren telt Dominiek Savio 1500 medewerkers die zorg dragen voor meer dan 3000 personen met een beperking. Elke dag zijn zij actief in diverse afdelingen en beschutte werkplaatsen zoals Mariasteen, Molendries, Jobcentrum en andere.

Gits, Bing A. Bossaert en de ergotherapie in Vlaanderen

Niemand kent beter de noden van mensen met een beperking dan zij die met hen bezig zijn. Dat was de mening van Dries Favorel van het Dominiek Savio Instituut in Gits. Deze priester-directeur zag voor zijn bewoners enorme mogelijkheden in de ergotherapie.

Ergotherapie is geen moderne uitvinding. In de oudheid is er bij de Egyptenaren reeds sprake van afleidende en ontspannende therapieën als helend middel bij aanvallen van depressie.

Ook na de tweede wereldoorlog werd bij de revalidatie van zowel lichamelijk- als mentaal getroffen soldaten ergotherapie met succes aangewend.

Directeur Favorel wilde dolgraag de “ergo” -zoals verkort genoemd- naar Gits brengen. Hij had echter één groot probleem : In Vlaanderen waren er geen ergotherapeuten. Bovendien was er nergens een Nederlandstalige opleiding voor dit paramedisch beroep.

Het Brugmann-hospitaal in Brussel kende de helende werking van ergotherapie maar leidde zelf zijn eigen ergotherapeuten op via een Franstalige cyclus. In Oostende werd in 1959 een -eveneens Franstalige!- opleiding gestart. In ‘64 werd deze echter verplicht stopgezet wegens de taalwetgeving in het onderwijs. Hoe kon ergo in Vlaanderen geïntroduceerd  worden ?

Heel eenvoudig, door zelf opleidingen voor ergotherapeuten te starten meende Favorel. En zo gezegd, zo gedaan. Er werd een plan opgesteld om ergo naar Vlaanderen te brengen.

In 1958 ging Bing A. Bossaert op vraag van Dries Favorel naar Engeland. Hij onderhandelde er -met bemiddeling van UNESCO- om een erkende Nederlandstalige opleiding voor ergotherapie te starten in Vlaanderen. Vijf jaar later, in 1963 leverde Dominiek Savio de eerste diploma’s af.

De opleiding werd overgebracht naar het H.T.I. in Brugge. Ook in Gent en later in Kortrijk werd een opleiding gestart.

Bing A. Bossaert bleef zich bekommeren om de erkenning van het beroep.  Op 22 oktober 1963 werd de Nationale Belgische Federatie van Ergotherapeuten opgericht. Er waren 23 ergotherapeuten over gans Vlaanderen ! Na heel wat (taal)perikelen was hij op 18 maart 1971 betrokken bij de oprichting van het VEV (Vlaams Ergotherapeuten Verbond). Elf jaar later, op 25 oktober 1982 had in een zaaltje in Brugge de eerste vergadering plaats van een erkende beroepsvereniging en op 12 februari 1990 kreeg Bing A. Bossaert en zijn bestuur de organisatie van een Europees Congres voor Ergotherapie toegewezen.

BING A. BOSSAERT                            Vandaag verblijft de tachtigjarige Bing Bossaert in zuid- Frankrijk, waar hij in de Dordogne terugblikt op een succesvolle loopbaan. Ergotherapie is heden-ten-dage een algemeen gekend en erkend beroep in de paramedische wereld.

Bing A. Bossaert verdient de eer die hem toekomt. Hij is de gedreven man die via het Doniniek Savio Instituut in Gits een paramedische richting lanceerde in Vlaanderen.

 

Gits en de Jumbo run

Iedereen heeft er al van gehoord : de Jubo-run in Gits.  Het begon allemaal in 1971 toen drie motards een voorstel deden om, én het imago van de motorenwereld op te poetsen én meteen de bewoners van het Dominiek Savio Instituut een unieke,  onvergetelijke dag aan te bieden.

De aanzet was gegeven en vandaag, 47 jaar later is de Jumbo-Run een begrip in de regio.

Al die jaren staan er telkens zo’n 200 motards klaar met hun side-car of met een trike, om aan vele jongeren met een beperking een prachtige dag ontspanning te bezorgen. Ze komen uit België en uit de ons omringende landen. Stoere binken met een lederen motardvest waaronder een hart van koekebrood zit. Velen onder hen houden het hele jaar door contact met ‘hun’ passagier. In 2018 gaat de Jumbo Run door op zaterdag 18 augustus. Er zal weer veel volk staan zwaaien als de motards voorbij passeren.  Soms wordt er wel ‘ns een traan weggepinkt.

 

Bronnen :  Info Dominiek Savio Instituut Gits, historiek ; Andragon 2007, Overzicht der goden ;

Belg. Staatsblad 18 03 71, stichting VEV ; Gemeente Hooglede, archief ; Privé archief Guido Willem, Roeselare;

Wandelsport Vlaanderen, Walking in Belgium 2018;

Met vriendelijke wandelgroeten,

Namens het bestuur

Denis